قلب در مرکز سیستم گردش خون شما قرار دارد که شبکه ای از رگ های خونی است که خون را به هر قسمت از بدن شما می رساند. خون حامل اکسیژن و سایر مواد مغذی مهم است که تمام اعضای بدن برای سالم ماندن و کار صحیح به آن ها نیاز دارند. قلب شما یک عضله است و وظیفه آن پمپاژ خون در سراسر سیستم گردش خون شما است. قلب شما به دو سیستم پمپاژ جداگانه تقسیم شده است: سمت راست و سمت چپ. سمت راست قلب شما خون کم اکسیژن را از رگ های شما دریافت می کند و آن را به ریه ها پمپ می کند، جایی که اکسیژن جذب و دی اکسید کربن دفع می شود. سمت چپ قلب شما، خون غنی از اکسیژن را از ریه های شما دریافت می کند و آن را از طریق رگ ها به بقیه بدن می رساند.
چگونگی جریان خون در قلب انسان
خون در چهار مرحله از قلب و ریه های شما جریان می یابد:
دهلیز راست خون کم اکسیژن را از بدن دریافت می کند و آن را از طریق دریچه سه لتی به بطن راست پمپ می کند. بطن راست خون کم اکسیژن را از طریق دریچه ریوی به ریه ها پمپ می کند و همچنین دهلیز چپ خون غنی از اکسیژن را از ریه ها دریافت کرده و از طریق دریچه میترال به بطن چپ پمپ می کند و سپس بطن چپ خون غنی از اکسیژن را از طریق دریچه آئورت به بقیه بدن پمپ می کند.
دهلیز چپ و راست محفظه های کوچکتری هستند که خون را به بطن ها پمپ می کنند، در حالی که بطن چپ و راست پمپ های قوی تری هستند. بطن چپ قوی ترین است زیرا مجبور است خون را به کل بدن پمپ کند و هنگامی که قلب شما به طور عادی کار می کند، هر چهار بخش آن در یک تلاش مستمر و هماهنگ با هم کار می کنند تا خون غنی از اکسیژن را در سراسر بدن شما گردش دهند. قلب شما سیستم الکتریکی خاص خود را دارد که هماهنگی ریتم قلب را بر عهده دارند و همچنین فرکانس ضربان ها (ضربان قلب) را کنترل می کند.
قلب یک انسان سالم چند درصد کار می کند
EF قلبی به نحوه پمپاژ کردن خون توسط بطن چپ قلب با هر ضربان اشاره دارد. به خاطر داشته باشید که یک قلب سالم در هنگام هر ضربان 100 درصد خون را خارج نمی کند. مقداری خون همیشه در قلب باقی می ماند. قلب سالم بین 50 تا 75 درصد EF دارد. اگر بر حسب اتفاق مقدار EF که همیشه بر اساس درصد بیان می شود، کمتر از حد مشخصی باشد معمولا فرد دارای نارسایی قلبی است. در هنگام اندازه گیری درصد EF اصلا نباید از بطن راست غافل شد. بهتر است که هر شش ماه تا یکسال براساس سن برای چکاپ و اندازه گیری درصد EF قلب یه پزشک مراجعه کنیم تا در صورت وجود مشکل زودتر اقدام به رفع و درمان آن کنیم.