زمانی که چشمان خود را می بندیم و به خواب می رویم، در موقعیت عدم هوشیاری قرار می گیریم و عملکرد مغز در سطح پایینی قرار گرفته و برخی مکانیسم ها در بدن به درستی انجام نمی پذیرد. این حالت می تواند خطر آفرین باشد و موجب مرگ و سکته در خواب شود. خوشبختانه بر خلاف ایست قلبی که هیچگونه علائمی قبل از وقوع ندارد، سکته ی قلبی دارای علائمی است که می توان قبل از وقوع از آن پیشگیری کرد.
علائم سکته قلبی در خواب
- وقفه ی تنفسی و خروپف: هنگام خواب، مجاری تنفسی منبسط می شوند و تنفس به درستی انجام نمی شود به این حالت وقفه ی تنفسی گفته می شود. یعنی فرد در این حالت خروپف های بلند می کند، نفس نفس می زند و هنگام تنفس خس خس می کند زیرا به مدت حداقل ده ثانیه تنفس نکرده است. در موارد خفیف وقفه ی تنفسی هر ده دقیقه یکبار اتفاق می افتد اما در موارد حاد خواب فرد مختل می شود. در این حالت بیمار نیاز به مراجعه به پزشک دارد و برای درمان این عارضه ممکن است به یک دستگاه CPAP نیاز داشته باشد تا مجاری تنفسی را باز نگه دارد. به این عارضه آپنه خواب مرکزی گفته می شود و نشات گرفته از عملکرد نادرست ساقه ی مغز است.
- خستگی
- درد در پشت و گردن
- اضطراب
- تکرر ادرار شبانه
- درد خفیف در قفسه ی سینه
- تنگی نفس
- مشکلات گوارشی: وجود اختلال در گوارش ، سوزش سر معده، حالت تهوع از علائمی است که معمولا جدی گرفته نمی شود و افراد آنرا با دیگر عارضه ها اشتباه می گیرند درنتیجه دیر به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار می گیرند. توصیه می شود اگر مشکلات گوارشی به همراه خستگی و بی رمقی، درد های عمومی، اضطراب و تنگی نفس دارید حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا این علائم می تواند نشانه وقوع یک سکته قلبی در یک ماه آینده باشند.
عواملی که احتمال سکته قلبی در خواب را افزایش می دهند
- آشفته بودن روابط خانوادگی: روابط خانوادگی نامناسب موجب بروز استرس و اضطراب در افراد شده و یک شوک می تواند سبب بروز سکته قلبی شود.
- اختلالات و نارسایی کلیه
- پسوریازیس
- دیابت
- کمبود کلسترول مفید خون
- سن: کهولت سن می تواند از دیگر عوامل سکته قلبی باشد. افراد با سن بالا استعداد بالایی در ابتلا به بیماری های قلبی عروقی دارند.
- بیماری لثه: افرادی که مبتلا به بیماری های لثه هستند بیشتر از دیگر افراد در معرض سکته قلبی قرار دارند.
- عفونت: عفونت تنفسی که بر اثر بیماری هایی همچون آنفولانزا یا کرونا در فرد بوجود می آید احتمال خطر حمله قلبی را چندین برابر افزایش می دهد.
- متوقف کردن مصرف آسپرین: بیماران قلبی که مصرف آسپرین را به صورت ناگهانی متوقف می کنند از افرادی هستند که درصد احتمال حمله قلبی در آنها بالا می رود.
اگر در اطراف خود بیمار سکته قلبی را مشاهده کردید فورا با اورژانس تماس بگیرید. اورژانس به محض رسیدن از بیمار نوار قلب می گیرد و قرص زیر زبانی یا نیتروگلیسیرین به او می دهد. تا زمان رسیدن اورژانس بیمار باید استراحت کند و از هر گونه حرکت و فعالیت فیزیکی اجتناب کند. توصیه می شود افراد قرص زیر زبانی در خانه داشته باشند. علاوه بر آن آسپیرین 325 میلی گرم و یا آسپیرین بچه 80 گرمی (4عدد) هم می تواند به بیمار سکته قلبی کمک کند.