بسته شدن و انسداد رگ های خونی و عروق قلبی سبب مرگ سلولی در عضله ی قلب شده و موجب سکته یا حمله ی قلبی می شود. اگر مسدود شدن در رگ های کرونری به خصوص در رگ کرونری اصلی اتفاق بیفتد، سبب مرگ انسان می شود. علائم وقوع سکته قلبی، درد شدید در قفسه سینه است. برای درمان این عارضه جراحی قلب باز و تجویز دارو انجام می شود. عمل قلب باز جراحی قفسه سینه است که در آن قفسه سینه شکافته شده و جراحی روی دریچه ها، عضلات، شریان ها و رگ های خونی انجام می پذیرد. در مواردی همچون پیوند قلب، تعویض دریچه های قلب، تعویض رگهای مسدود شده منتهی به قلب، ترمیم نقوص مادرزادی نوزاد، بازکردن عروق کرونر قلب ،عمل قلب باز انجام می گیرد.
زندگی بعد از سکته قلبی
مشخص است که باید پس از سکته قلبی نکاتی را رعایت کنید. برای بازگشتن به روال عادی زندگی می بایست به قلب خود خوب فرصت دهید وکمی استراحت کنید. در این مورد به توصیه های پزشک معالجتان گوش دهید و هرگز بدون مشورت با پزشک اقدام به انجام کار، ورزش و ... نکنید. بازگشتن به کار شما بستگی به استرس موجود در کارتان دارد و برای انجام آن هرگز نباید به قلبتان فشار بیاورید. پس از گذشت دوره مشخص شده توسط پزشک می توانید به کارهایی مثل ورزش کردن، رانندگی و تعامل جنسی بپردازید. همچنین تغذیه مناسب داشته و استرس خود را کنترل کنید.
پس از سکته قلبی چه چیزی بخوریم
- سبزیجات: سبزیجات با برگ سبز آنتی اکسیدان قوی و منبع اصلی منیزیم هستند.
- صیفی جات: فلفل دلمه ای دارای اسید فولیک است و موجب کاهش هوموسیستئین می شود. کلم بروکلی آهن، پتاسیم، فیبر و ویتامین فراوان را داراست. گوجه فرنگی منبع غنی لیکوپن است. هویج حاوی کارتنوئید و آنتی اکسیدان است. کدو حاوی اسید فولیک و کلسیم است. طالبی ویتامین b6 و C دارد و همچنین اسید فولیک، پتاسیم و فیبر موجود در آن برای قلب مفید است.
- میوه: سیب به دلیل منبع فلانوئید بودن میتواند از لخته شدن خون جلوگیری کند. زردآلو ویتامین های آ، ث، ک را داراست و منبع غنی کارتنوئید است. موز منبع ویتامین ب6 ،ث، پتاسیم و منیزیم است. توت سفید حاوی پتاسیم، منیزیم، اسیدفولیک، فیبر و ویتامین ث است. میوه های حاوی ویتامین c مثل پرتقال، هلو،انگور، کیوی. پاپایا دارای اسید فولیک، منیزیم، کلسیم،ویتامین آ و ث است.
- غلات: غلات سبوس دار مثل نان، برنج، جو، کینوا، برنج قهوه ای و پاستا.
- ماهی: ماهی سالمون و تونا دارای امگا3 هستند. امگا3 اسید چرب اشباع نشده است و کلسترول خون را پایین می آورد.
- مارچوبه: این گیاه حاوی ویتامین ب6 است که سطح آمینواسید هوموسیستئین را کاهش می دهد.
- سیر و پیاز: سیر در جلوگیری از عفونت نقش مهمی دارد و پیاز حاوی گوگرد است که کلسترول خون را پایین آورده و می تواند در سلامت قلب نقش مهمی ایفا کند.
خوردن کدام مواد غذایی بعد از سکته قلبی مضر است
مواد غذایی که در زیر نوشته شده است هرگز نباید به صورت افراطی در برنامه غذایی فردی که سکته قلبی کرده است، گنجانده شود:
- سدیم و نمک
- قند و شکر
- چربی و روغن پالم
- گوشت فرآوری شده و جگر
- شیر و خامه
- کره وپنیر
- تخم مرغ
- فست فود
- کنسروها
- سس اسپاگتی
- ماهی دودی
- اسنک