تست نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام زمانی انجام می شود که فرد علائم ظاهری بیماری های عروقی را داشته باشد و برای تشخیص آن به پزشک مراجعه کند. این تست شامل گزارشی ساده از فعالیت الکتریکی ماهیچه قلب و تغییرات آن در طول یک بازه زمانی مشخص است. این گزارش بر روی یک کاغذ پرینت خواهد شد و به پزشک ارائه می شود. برای انجام این کار 10 الکترود نیاز است. به گونه ای که 4 الکترود روی هر یک از دست ها و پاها و مابقی آن در محل های مختلف بدن وصل می شوند. سپس از طریق این الکترودها به اندازه 1 میلی ولت برق وارد بدن می شود. این امر موجب کالیبره شدن دستگاه شده و امکان ثبت وضعیت الکتریکی قلب را فراهم می کند.
نوار قلب چه کاربردهایی دارد
نوار قلب بسیاری از عارضه های قلبی نظیر آریتمی، سکته قلبی، بزرگ شدن قلب و بیماری پریکارد را تشخیص می دهد. وجود مشکلاتی چون فشار خون بالا، بیماری تیروئید و انواع خاصی از سوء تغذیه نیز با انجام تست قلب قابل تشخیص است. امروزه تست سلامت قلب به روش های مختلفی انجام می شود که هر کدام مزایای مختص به خود را دارند. به عنوان مثال، در شرایطی امکان مشاهده وضعیت قلب به صورت ساکن وجود ندارد. از این رو، بیمار باید با انجام تست ورزش یا استرس از طریق فعالیت مستمر، میزان تپش قلب و وضعیت نرمال آن را به ثبت برساند.
دقت نوار قلب
نوار قلب یک روش قدیمی است که انجام آن نیازی به پزشک نداشته و یک منشی ساده نیز به راحتی از پس آن بر می آید. تست نوار قلب بسیار کم هزینه بوده و ظرف چند ثانیه انجام می شود. نوار قلب ممکن است در مواقع حساس خطا کند. به گونه ای که هر گونه استرس و واکنش عصبی لحظه ای بر روی آن تاثیر می گذارد. به این معنی که ممکن است وضعیت قلب در حالت عادی نرمال باشد، اما در لحظه تست نوار قلب فرد دچار استرس شده و همین امر باعث شود گزارش نوار قلب اشتباه باشد. از این رو، بهتر است تست نوار قلب توسط روش های پیشرفته انجام شود.
سایر روش های بررسی سلامت قلب
- تست اکو قلب: تست اکو یکی از پیشرفته ترین روش های بررسی وضعیت قلب است. در این روش می توان قلب را بدون هیچ گونه خطری سونوگرافی کرد. اکو با استفاده از امواج فراصوت از تمامی بخش های مختلف قلب تصویر تهیه می کند. این امواج پس از ورود به بافت بدن شروع به تولید امواج فراصوت بی خطر می کنند. سپس، با برخورد این امواج به بافت های مختلف اطلاعاتی در دستگاه ثبت می شود که هر کدام بیانگر حالت های مختلف قلب است. تست اکو به روش های دو بعدی، داپلر، ورزش و از طریق مری انجام می شود. در ادامه به معرفی هر کدام می پردازیم.
- اکوی دو بعدی: در این روش وضعیت کلی قلب به اضافه اندازه و کارایی بخش های مختلف آن بررسی می شوند. همچنین قدرت ماهیچه های قلب نیز از طریق این روش نشان داده می شوند.
- اکوی ورزش: اکوی ورزش زمانی انجام می شود که امکان مشاهده وضعیت قلب در حالت ساکن وجود نداشته باشد. به طوری که فرد بر روی تردمیل می دود و وضعیت قلب او در حالت فعالیت ثبت می شود.
- اکوی داپلر: اکوی داپر برای تعیین وضعیت سرعت جریان خون و جهت حرکت آن درون سرخرگ های بزرگ انجام می شود. گرفتگی رگ ها نیز از طریق این روش تشخیص داده می شود.
- اکو از طریق مری: هنگامی که نیاز به مشاهده وضعیت بافت های داخلی و رگ های تغذیه کننده قلب باشد از این روش استفاده می شود. با این روش می توان تصاویر دقیق تری از ناحیه پنهان رگ های کوچک مشاهده کرد.