تفاوت اکو و نوار قلب

احتمالا به دلیل شایع بودن ناراحتی های قلبی تمامی ما دو اصطلاح اکو قلب و نوار قلب را شنیده باشیم. این اصطلاحات به دو روش بررسی سلامت قلب مربوط می شوند، اما بسیاری از مردم از تفاوت این دو بی اطلاع هستند. ما در این مقاله کوشیده ایم شما را با تفاوت اکو و نوار قلب از حیث انجام گرفتن آنها و نیز میزان تشخیص هر کدام بیشتر آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.

بررسی تفاوت بین اکو و نوار قلب

برای بهتر فهمیدن تفاوت اکو و نوار قلب لازم است ابتدا به تعریف هر یک بپردازیم.
اکو قلب یا همان اکوکاردیوگرافی نوعی روش تشخیصی است که در آن با ارسال امواج صوتی عملکرد قلب به شکل تصویری روی صفحه نمایش ظاهر می شود، درست مانند تصاویر سونوگرافی و پزشک معالج می تواند به صورت لحظه ای میزان سلامت قلب را پایش کند.
نوار قلب با نام علمی الکتروکاردیوگرافی فرآیندی است که در آن تصاویری از خطوط با نام الکتروکاردیوگرام (ECG) تولید می شود. الکتروکاردیوگرام گرافی است از ولتاژ نسبت به زمان مربوط به فعالیت الکتریکی قلب شما با استفاده از الکترودهایی که روی پوستتان قرار داده می شود. این الکترودها تغییرات کوچک الکتریکی قلب را منتقل می کنند. این تغییرات، یک توالی از ناقطبی شدگی و سپس قطبی شدن ماهیچه قلب در طول ضربان قلب هستند. در شرایط غیرعادی در شکل این خطوط تغییر حاصل می شود. برخی از این شرایط غیر عادی عبارتند از: اختلالات مربوط به ریتم قلب (مانند فیبریلاسیون دهلیزی)، جریان خون ناکافی در سرخرگ و اختلالات الکترولیتی.

تفاوت بین اکو و نوار قلب

تفاوت اکو و نوار قلب از نظر کاربرد

حال که بهتر تفاوت اکو و نوار قلب را دانستیم، باید گفت که کاربردهای اکو و نوار قلب متفاوت هستند. اکو قلب به جهت فراهم کردن تصاویر لحظه ای و زنده از قلب عمل تشخیص را به مراتب بهتر انجام می دهد. به جهت همین پایش لحظه ای اکو می توان از آن در تشخیص فشارهای وارد بر قلب، اسپاسم های قلبی، لخته های احتمالی در قلب، مشکلات پمپ کردن خون، سایز غیر نرمال حفره قلب، مایع جمع شده در کیسه اطراف قلب، نقائص مادرزادی قلب جنین، آسیب های وارده به عضله قلب و... استفاده کرد. اصولا چنانچه از ضربان قلب نامنظم رنج می برید احتمال دارد پزشک شما تشخیص دهد برای اطمینان حاصل کردن از عملکرد صحیح دریچه ها و قدرت قلب در پمپاژ خون، اکو قلب انجام دهید. اما در باب کاربردهای نوار قلب باید گفت که هدف کلی از گرفتن نوار قلب کسب اطلاعات در مورد عملکرد الکتریکی قلب است. کاربردهای پزشکی این اطلاعات متنوع هستند و اغلب برای تفسیر شدن نیاز به ترکیب کردن آنها با دانش شناخت ساختار قلب و علائم معاینه فیزیکی قلب است. برخی از علائمی که باعث لزوم گرفتن نوار قلب می شوند، عبارتند از:

  • درد قفسه سینه یا حمله قلبی مشکوک
  • علائمی مانند کوتاه شدن نفس
  • صدای نامتعارف قلب
  • غش و ضعف
  • صرع
  • نامنظم بودن ضربان قلب
  • مانیتور کردن دارو (مانند مسمومیت دیگوکسین) و مدیریت اوردوز (دوز بیش از اندازه) مانند اوردوز داروهای سه حلقه ای
  • تست کردن استرس قلبی
نوشتن دیدگاه