اکوکاردیوگرافی یا همان اکو قلب یکی از روش های رایج تشخیص نارسایی های قلبی است. این تست در تعیین سلامت عضله قلب یک تست کلیدی به حساب می آید، خصوصا پس از تجربه کردن حمله قلبی. اکو همچنین می تواند نقایص قلبی مادرزادی جنین تولد نیافته را آشکار کند. برای بسیاری از مردم این سوال مطرح است که دقیقا در اکو قلب چه چیزی مشخص می شود؟ ما در این مقاله کوشیده ایم به این سوال پاسخ داده و شما را با اکو قلب بیشتر آشنا کنیم، چرا که ناراحتی های قلبی یکی از رایج ترین مشکلات مربوط به حوزه سلامت است. پس با ما همراه باشید.
اکوکاردیوگرافی یا اکو قلب چیست
قبل از پاسخ به این پرسش که در اکو قلب چه چیزی مشخص می شود، باید درک درستی از این تست قلب داشته باشیم.
اکو قلب با نام علمی اکوکاردیوگرافی، تستی است که از موج های صوتی استفاده می کند تا تصاویر زنده ای از قلب شما تولید کند. در طول این تست که بسیار شبیه به سونوگرافی است، تصاویر لحظه ای از قلب شما و نحوه عملکرد آن بر روی مانیتور به نمایش در می آیند تا پزشک معالج درک واضح تری از شرایط قلبتان داشته باشد. از همینجا تفاوت نوار قلب با اکو قلب روشن می شود، چراکه در نوار قلب صرفا با اتصال تعدادی سیم به قفسه سینه و ارسال امواج، ضربان قلب به صورت خط های شکسته ظاهر می شود اما در اکو تصاویر شفافی از محوطه قلب و نارسایی های احتمالی آن نمایش داده می شود.
اکو قلب چه چیزهایی را مشخص می کند
اکو قلب به پزشک شما اجازه می دهد تا عملکرد دریچه های قلب شما را بهتر بررسی کند. تصاویر ارسالی به پزشک کمک می کند تا نسبت به امور زیر آگاهی پیدا کند:
- لخته های خون در حفره قلب
- مایع موجود در کیسه اطراف قلب
- مشکلات مربوط به رگ آئورت که اصلی ترین سرخرگ متصل به قلب است
- مشکلات مربوط به عمل پمپ کردن خون توسط قلب یا عملکرد مربوط به شل شدن عضله های آن
- مشکلات مربوط به عملکرد دریچه های قلب. اکو قلب به پزشک کمک می کند بفهمد که آیا دریچه های قلب برای تامین جریان خون کافی به اندازه لازم باز می شوند یا خیر. همچنین می تواند تشخیص دهد که آیا این دریچه ها به طور کامل بسته می شوند تا مانع نشت خون شوند یا خیر.
- فشارهای موجود در قلب
- آسیب وارد شده به عضله قلب. اکوکاردیوگرافی به پزشک کمک می کند تعیین کند که آیا تمامی بخش های دیواره قلب به شکل طبیعی مشغول کمک به عملیات پمپاژ خون هستند یا خیر. آن بخش از نواحی دیواره قلب که به حالت ضعیف حرکت می کند ممکن است آسیب دیده باشد. این آسیب امکان دارد به خاطر حمله قلبی یا دریافت مقدار بسیار کم اکسیژن اتفاق افتاده باشد.
- نواقص قلبی مانند نقائص مادرزادی. خوشبختانه امروزه به دلیل پیشرفت دانش پزشکی خانواده ها به راحتی با استفاده از اکوکاردیوگرافی می توانند از نواقص احتمالی قلب جنین خود آگاه شوند.
- اندازه غیر طبیعی حفره قلب. عواملی مانند ضعیف شدن یا آسیب دیدن دریچه های قلب یا فشار خون بالا یا سایر بیماری ها می توانند موجب شوند که حفره قلب بزرگ شود و یا دیواره های قلب به شکل غیر طبیعی ضخیم شوند.
- اسپاسم قلبی
- مشکلات مربوط به خون رسانی توسط قلب در طول ورزش یا فعالیت
در چه مواردی انجام اکو قلب لازم است
به دلایل متعددی ممکن است پزشک شما اکو قلب را برایتان تجویز کند. برای مثال ممکن است پزشک حالتی غیرعادی را از سایر تست ها متوجه شده یا هنگام شنیدن صدای ضربان قلب شما با استفاده از گوشی به امری غیرعادی مشکوک شده باشد. اگر ضربان قلب شما غیرمنظم باشد، پزشک معالج ممکن است صلاح ببیند دریچه ها یا حفره های قلبتان را بررسی کند یا توانایی قلب شما را در پمپ کردن خون چک کند. البته در مواردی نیز که شما علامتی مربوط به مشکلات قلبی مانند درد قفسه سینه یا کوتاه شدن نفس را از خود بروز می دهید، ممکن است نیاز به اکو قلب داشته باشید.
تا به اینجا دانستیم که در اکو قلب چه چیزی مشخص می شود. خوب است بدانید که اکو قلب تستی بدون درد است. ریسک های این تست صرفا در موارد بسیار نادر، آن هم در مورد برخی از روش های خاص اکوکاردیوگرافی وجود دارند. پس چنانچه پزشک شما اکو قلب را برایتان لازم دانست، از انجام آن امتناع نکنید.