هدف از انجام تست ورزش در واقع بررسی شرایط کنونی قلب در حالت انجام فعالیت است؛ به گونهای که شرایط قلب در حالتی که نیاز به اکسیژن زیادی داشته باشد انجام شده و به چالش کشیده میشود. این تست بیشتر برای تشخیص بیماری های عروق قلب یا شریان کروتر انجام میشود.
چگونگی انجام تست ورزش
در تمامی کلینیک های معتبر این تست توسط تردمیل و یا دوچرخه ثابت انجام میشود. البته، نوع تردمیل پزشکی با نمونههای ورزشی آن تفاوت هایی دارد. در ابتدا سیم های دستگاه اصلی نوار قلب به نقاط مختلف بدن بیمار متصل میشود. این سیم ها وظیفه ثبت میزان فشار خون بدن را بر عهده دارند.
معمولا، تست ورزش به مدت 18 دقیقه گرفته میشود و در این بازه زمانی بیمار به صورت تدریجی سرعت خود را افزایش میدهد. دستگاه های دیگری نیز وجود دارند که حین افزایش سرعت، شیب آنها نیز تغییر میکند. این تست تا زمانی ادامه مییابد که تعداد ضربان قلب بیمار به بالاترین حد خود (معمولا حد از پیش تعیین شده) برسد. این تعداد با توجه به شرایط سنی و فیزیکی بیمار متغیر است. در طول تست ممکن است بیمار دچار سرگیجه، حالت تهوع، تنگی نفس و درد قفسه سینه شود که در این حالت تست ورزش باید بلافاصله متوقف شود.
آمادگی برای تست ورزش
قبل از انجام تست ورزش باید به نکات مهمی توجه کرد و برخی اقدامات را انجام داد که به این شرح است:
- دوش گرفتن قبل از انجام تست
- خواب راحت: قبل از انجام تست توصیه میشود حداقل 8 الی 9 ساعت خوابیده باشید تا استرس شما از بین برود. زیرا داشتن استرس و اضطراب تاثیر به سزایی در عملکرد قلب و فشار خون دارد.
- از کشیدن سیگار به مدت 24 ساعت خودداری کنید.
- پرهیز از خوردن غذاهای سنگین و چرب و همچنین خودداری از نوشیدن الکل، چای و قهوه
- عدم انجام فعالیت های بدنی شدید
- تراشیدن موهای سینه (مخصوص آقایان)
- توصیه میشود قبل از انجام تست از خوردن داروهای فشار خون خودداری کنید.
- پرهیز از خوردن قرص های عروقی؛ در صورت نیاز از قرص های زیر زبونی یا نیتروگلیسیرین استفاده کنید.
- ناشتا بودن قبل از انجام تست ورزش؛ در صورت لزوم استفاده از قرص های قند خون خوردن آنها 2 ساعت قبل از انجام تست بلامانع است.
- به همراه داشتن آخرین نوار قلب خود
- از آن جایی که سرعت تردمیل در حین انجام تست به تدریج افزایش مییابد، بهتر است در صورت داشتن مشکلات عضلانی، مراتب را به سمع پزشک خود برسانید.
توجه داشته باشید که در حین انجام تست حضور پزشک ضروری است.
هدف از انجام تست ورزش
- ریشه یابی درد قفسه سینه: یکی از اصلی ترین دلایل انجام تست ورزش، تعیین علت درد قفسه سینه است.
- تعیین ظرفیت و توانمندی قلب در انجام ورزش: اگر نگاهی به تست های ورزشی ورزشکاران حرفه ای بیاندازید، خواهید دید که تست ورزش یکی از مهمترین تست های سلامت قلب بوده و تمامی نقاط ضعف ورزشکار با انجام آن مشخص میشود.
- تشخیص بیماری عروقی کرونری قلب: در شرایطی که عروق کرونری قلب قادر به خون رسانی و انتقال اکسیژن به قلب نباشند از تست ورزش استفاده میشود. این بیماری زمانی بروز میکند که میزان کلسترول و پلاک در خون افزایش یابد.
- تشخیص شرایط ریتم قلب: یکی دیگر از دلایل انجام تست ورزش، تشخیص مشکلات ریتم قلب (آریتمی) میباشد. این عارضه زمانی رخ میدهد که ضربان های الکتریکی قلب که وظیفه تنظیم ریتم قلب را بر عهده دارند به خوبی عمل نکنند.
- تشخیص شدت بیماری قلبی: هنگامی که مشکلات عروقی با انجام تست اکو قابل تشخیص نباشد از تست ورزش استفاده میشود. به گونهای که پزشک با انجام تست ورزش به جزئیات عملکرد قلب واقف میشود.