یکی از رایج ترین بیماری قلبی، گرفتگی عروق کرونر یا CAD می باشد یا به عبارتی بیماری ایسکمیک قلب که مهم ترین علامت آن حمله قلبی است و در صورتی که به موقع به پزشک متخصص مراجعه کنید می توانید تا حد زیادی خطر سکته قلبی را کاهش دهید. برای ویریت توسط بهترین دکتر قلب اصفهان می توانید به کلینیک قلب زاینده رود مراجعه کنید.
علل گرفتگی عروق کرونری قلب
علت اصلی به وجود آمدن بیماری های کرونری رسوب پلاک ها در دیواره رگ های خونی است، این رگ ها مسئول انتقال خون و اکسیژن به تمام نقاط بدن می باشد، این رسوبات شامل چربی یا کلسترول است که پس از انباشته شدن در عروق مسیر انتقال را تنگ می کنند و در برخی موارد عروق به صورت کامل مسدود می شوند این فرایند مدتی طول می کشد که به آن تصلب شریان یا آترواسکلروز می گویند. مواردی مانند اضافه وزن، تغذیه نامناسب، استعمال دخانیات، مصرف الکل و ... می توانند خطر ابتلا به گرفتگی عروق کرونری را افزایش دهند، در صورت داشتن این بیماری در خانواده احتمال بروز آن بالا رفته به خصوص اگر زمینه این بیماری قبل از 50 سالگی باشد، پزشک متخصص برای پی بردن به بیماری های قلبی سطح کلسترول و قند خون را اندازه گیری می کنند.
نشانه های گرفتگی عروق کرونری
درد در قفسه سینه به صورت سوزش، فشار و... که آنژین نامیده می شود از مهم ترین علائم گرفتگی عروق کرونر می باشد زیرا رگ ها تنگ شده و جریان خون با مشکل رو به رو می شود و اکسیژن رسانی به اعضاء سخت شده در نتیجه در ناحیه سینه درد احساس می شود، به گفته متخصصان قلب و تحقیقات انجام شده اولین سر نخ گرفتگی عروق کرونر حمله قلبی است که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، همچنین علائمی چون درد در قسمت دست ها یا شانه، تنگی نفس، ضعف، سنگینی معده و حس مریضی، حالت تهوع، سبکی سر و عرق سرد می تواند نشان دهنده این بیماری باشد که ممکن است به مرور زمان ایجاد شده و سبب ضعیف شدن عضله های قلب شود در نتیجه به مرور نارسایی قلب ایجاد می شود و دیگر قلب توانایی پمپ کردن خون و اکسیژن کافی به اعضاء بدن را ندارد، در صورتی که هر یک از این علائم را تجربه کردید باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و آزمایش های لازم برای تشخیص بیماری را انجام داد.
راه های تشخیص گرفتگی عروق کرونری قلب
برای تشخیص بیماری گرفتگی عروق کرونر از آزمایش های زیر می توان استفاده کرد:
- اکو قلب: اکو نوعی سونوگرافی یا تصویربرداری از قسمت های مختلف قلب است که با توجه به آن می توان به بیماری فرد پی برد.
- نوار قلب: یکی از سریع ترین و ساده ترین آزمایش برای مشکلات قلبی است که میزان فعالیت، ضربان و ریتم تپش قلب فرد در آن اندازه گیری می شود.
- آنژیو گرافی: در این روش عروق خونی و هرگونه انسداد را بررسی می کنند، این کار توسط یک لوله باریک منعطف به نام کاتتر از راه کشاله ران یا دست انجام می شود و تصاویر واضحی از قلب و عروق را در اختیار پزشک می گذارد.
- اسکن هسته ای: در اسکن با تزریق ماده رادیواکتیو بی خطر میزان خون رسانی به ماهیچه های قلب اندازه گیری می شوند و پس از بررسی بیماری تشخیص داده می شود.
- تست استرس: در حین استفاده از تردمیل یا دوچرخه ثابت ضربان قلب را اندازه گیری می کنند و کارکرد صحیح قلب را در حین پمپاژ بررسی می نمایند.
از طریق راه های بالا به سادگی می توان به بیماری های قلبی، همچنین گرفتگی عروق کرونر پی برد در نتیجه با تشخیص فوری به درمان صحیح پرداخت و از خطرات جدی آن جلوگیری کرد.