آنژیو قلب برای بررسی دقیق وضعیت عروق کرونر استفاده می شود و در چند سال گذشته از طریق کشاله ران انجام می شده اما امروزه آنژیوگرافی از راه دست انجام می شود و از شریان های دست می توان به بررسی وضعیت قلب پرداخت. در آنژیوگرافی دست به جای وارد کردن کانترها در ناحیه کشاله ران، از طریق شریان ها در مچ دست وارد سیستم شریانی می شوند. در صورت نیاز به ویزیت توسط پزشک قلب و یا انجام آنژیوگرافی دارید می توانید به بهترین دکتر آنژیوگرافی اصفهان در کلینیک زاینده رود مراجعه کنید.
آنژیوگرافی بدون بیهوشی
به طور کلی نزدیک به 50 سالی است که عمل آنژیو توسط وسیله ای به نام کانتر از طریق دست یا کشاله ران انجام می شود، با این وسیله به رگ قلب می رسند و از آن عکسبرداری می کنند. در گذشته آنژیو خیلی پیشرفته نبود و تصاویر وضوح زیادی نداشتند اما امروزه با دستگاه و کانترهایی که به قلب می رسند می توان بهترین تشخیص و درمان را انجام داد به خصوص برای رفع تنگی عروق کرونر توسط بالون. عمل آنژیوگرافی بدون بیهوشی انجام می شود. تنگی نفسی که پس از عمل به وجود می آید به دلیل وجود بالون های درون قلب است که حدود 30 ثانیه تا 1 دقیقه باد می کند و خون رسانی را کاهش می دهد و ربطی به بی حسی قبل عمل ندارد. اگر پس از خارج کردن بالن تنگی نفس درمان نشود و ادامه پیدا کند باید فوری به دکتر مراجعه کرد. در واقع درد قفسه سینه بعد از آنژیو نشانه گرفتگی شریان های قلب است. بسیاری از افراد معتقد هستند که آنژیوگرافی تنها برای بررسی عروق کرونر قلب مورد استفاده قرار می گیرد در صورتی که برای مشاهده وضعیت تمام عروق مانند مغز، شکم و کلیه نیز از این روش استفاده می کنند. این عمل عوارض و خطراتی کمی به همراه دارد و فقط ممکن است سبب گرفتگی رگ دست یا ران، تجمع خون، کبودی و خونریزی خفیف در این ناحیه ها شود و در صورت داشتن حساسیتی به دارو می تواند سبب عوارض کلیوی، سکته قلبی و آریتمی شود که احتمال اتفاق افتادن هر یک از این عوارض بسیار نادر است و کمتر از یک درصد احتمال وقوع دارند.
استفاده از بی حسی موضعی به جای بیهوشی در آنژیوگرافی
قبل از عمل باید در مورد داروهای مصرفی خود با پزشک مشورت کرد زیرا برخی از داروها مانند متفورمین رقیق کننده خون هستند و باید مصرفشان قطع شود همچنین یک سری آزمایشات برای بررسی احتمال اختلال های خونی، کم خونی، بیماری عفونی، ایدز، عفونت فعال و اختلال کلیه باید انجام شود و بهتر است بعد از آنژیو بیمار حداقل یک روز تحت نظر باشد و بعد ترخیص شود. اگر عمل از طریق کشاله ران بوده باشد، بیمار نباید 6-8 ساعت هیچگونه تحرکی داشته باشد و با استفاده از وزنه سبک روی محل عمل جلوی خونریزی را می گیرند اما اگر از طریق دست عمل صورت گیرد باید بانداژ شود و حداقل تا 24 ساعت فعالیت سبک داشت و اگر مشکل قلبی مشاهده نشد بیمار می تواند به فعالیت روزمره خود بپردازد.
همانطور که گفته شد هنگام آنژیوگرافی از ماده بیهوشی استفاده نمی شود و بیمار کاملا هوشیار و بیدار است، در واقع خود آنژیو دردی ندارد و فقط در محلی که می خواهند کانترها را وارد کنند از بی حسی موضعی استفاده می کنند که ممکن است بیمار درد خفیفی را در آن ناحیه حس کند البته برای رفع استرس بیمار قبل از عمل از داروهایی که جنبه آرامش بخش دارند استفاده می کنند و با استفاده از این داروها اضطراب را به حداقل می رسانند زیرا استرس و اضطراب سبب تپش قلب می شود.