درمان نارسایی وریدی پا

نارسایی وریدی پا درواقع با گشادی وریدهای پا و به‌ تبع آن برگشت خون به سمت پایین اتفاق می‌افتد. وریدهای پا دیگر به حد کافی توانایی برگرداندن خون از پاها به قلب را ندارند و با باقی ماندن خون درون رگ‌های پا، این رگ‌ها متورم و دردناک می‌شوند. در این مقاله به بررسی علل این مسئله و راه‌های درمان نارسایی وریدی پا می پردازیم.

نارسایی وریدی پا و علت وعلائم آن

وظیفه وریدها، بازگرداندن خون به سمت قلب است ولی در پاها این خون باید برخلاف جاذبه زمین حرکت کرده و به سمت بالا برود. در پاها، تعدادی دریچه یک‌طرفه درون وریدهای پا وجود دارند که خون را به سمت بالا هدایت می کنند. اگر به هر دلیلی مانند ایستادن طولانی، بی‌تحرکی و چاقی، سابقه خانوادگی، سیگار، مصرف داروهای استروژنی، حاملگی، افزایش سن، سابقه لخته در سیستم وریدی، سابقه ضربه به پا و غیره این دریچه‌ها عملکرد خود را از دست بدهند، نارسایی وریدی پا ایجاد می شود.

نارسایی وریدی پا و علت وعلائم آن

راه های درمان نارسایی وریدی پا

با توجه به شدت و عامل ایجاد کننده بیماری، نوع درمان نارسایی وریدی پا انتخاب می‌شود و علائمی مانند تورم و سفتی اندام، درد، خارش، پوست خشک یا ملتهب، انقباضات عضلانی، زخم پا و غیره بهبود می ‌یابد. برای درمان نارسایی وریدی پا اقدامات زیر را انجام می دهند:

  • ورزش: در مواردی که بیماری خفیف است می‌توان به‌سادگی مچ پا را خم کرد و ورزش داد و راه رفت.
  • بانداژ اندام یا پوشیدن جوراب واریس: اگر به‌طور مرتب از این درمان فشاری استفاده شود، علائم بیماری بهبود می ‌یابد ولی باید توجه داشت که میزان فشاری که به عروق وارد می‌شود، متناسب با شدت بیماری کنترل شود. بیمار باید بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب این جوراب را بپوشد و حداقل 16 ساعت آن را به پا داشته باشد.
  • بالا بردن پاها: به‌طور مرتب حدود 3 الی 4 بار در روز درحالی‌که بیمار نشسته یا خوابیده است می‌تواند پا را بالاتر از سطح قلب نگه دارد تا جریان خون راحت‌تر انجام گیرد و تورم و غیره کاهش یابد.
  • کاهش وزن: به ‌راحتی می‌توان با کاهش وزن اضافی، فشار وارده بر روی پاها و به‌ تبع آن علائم بیماری نارسایی وریدی پا را کاهش داد.
  • درمان عروق شبکه‌ای: این درمان جنبه زیبایی دارد. به دو صورت انجام می‌شود: در روش اول در اسکلروتراپی داخل وریدهای عنکبوتی و یا رگ‌های کوچک ماده محرک شیمیایی تزریق می ‌شود و باعث تخریب دیواره عروق می شود. در روش دوم که درمان با لیزر می باشد، باعث می‌شود که در محل رگ آسیب ‌دیده گرمای بالا ایجاد شود و رگ‌های مشکل‌دار بدون خونریزی و اذیت بسته می ‌شوند.
  • جراحی و بستن و خالی کردن عروق: در این نوع جراحی رگ مشکل‌ دار را قطع می کنند و گره می زنند و یا دو برش کوچک می زنند و رگ بزرگ‌تر را بر می دارند.
  • جراحی بای پس ورید پا: جراحی بای پس، نوعی درمان نارسایی وریدی پا در موارد بسیار شدید بیماری است که در آن مانند بای پس قلب، یک رگ سالم از جای دیگر بدن بیمار را به ناحیه دچار نارسایی وریدی پا پیوند می‌زنند تا علائم بهبود یابد.